Гормон грелін — засіб управління твоїм «звірячим» голодом

Гормон грелін — засіб управління твоїм «звірячим» голодом

Виявляється, є такий гормон грелін, який впливає на наше почуття голоду. Чули коли-небудь про нього? Знаєте що це і навіщо нам взагалі потрібно про нього знати? Давайте розбиратися…

ГРЕЛІН (перекл. — зростаючий) – речовина, що відповідає за наше відчуття голоду. Його відкрили вчені в 1999 році в Японії. Вона стимулює нас приймати їжу, регулює апетит. Цей елемент виробляють шлунок, легені, статеві залози, нирки, підшлункова залоза.

Мінімум кількості речовини також продукує дугоподібне ядро гіпоталамуса. Крім того, грелін активує вироблення гормону зростання-соматотропіну передньою часткою гіпофіза (він безпосередньо бере в цьому участь). Соматотропін в свою чергу відповідає за регенерацію та відновлення тканин, збільшення м’язової маси, спалювання жирів.

Велика концентрація речовини в організмі підвищує апетит. Коли ми поїмо, гормон голоду і його показники знижуються, і починає працювати гормон лептин, який в свою чергу відповідає за насичення.

Якщо баланс цих двох елементів порушується, людина починає страждати або ожирінням або, навпаки, анорексією.

Сам гормон НЕ ВЕДЕ ДО ОЖИРІННЯ.

Отже, грелін відповідає за стимуляцію почуття голоду в нашому організмі, а лептин – гормон апетиту – пригнічує це почуття.

Далі кілька цікавих фактів про грелін згідно з різними дослідженнями:

ОБСЯГ ПОРЦІЇ ЇЖІ. Згідно з даними експериментів, проведених на щурах, ін’єкції речовини показали, що голод посилюється, і таким чином збільшується обсяг з’їденої їжі. Грелін більше впливав на частоту прийомів їжі, а не на розмір порції. На відміну від лептину, який впливає на обсяг порції.

НЕЕФЕКТИВНІСТЬ ЖОРСТКИХ ДІЄТ. Речовина впливає на енергетичний баланс і масу людини. Якщо губиться вага, то в організмі людини вироблення речовини збільшується (спонукаючи нас їсти більш старанно). Часто це призводить до зриву дуже суворих дієт.

Все логічно. Коли людина сідає на жорстку дієту — в організмі виникає великий дефіцит калорій. Починається схуднення. Природно рівень греліну при цьому зашкалює. Лептин (гормон насичення), навпаки, знижується. І що відбувається, коли дієта закінчується? Людина починає їсти все підряд, щоб задовольнити голод. І починається набір ваги.

Якщо додати до цього ІНЕРЦІЙНІСТЬ нашого організму (здатність тіла деякий час зберігати той стан, в якому воно довго перебувало) — то це говорить про те, що підвищений рівень греліну буде присутній в нашому організмі ще деякий час після завершення жорсткої дієти. А значить — людина буде продовжувати голодувати і, як наслідок — переїдати.

Підсумок — фінальна жирова маса тіла може стати більше, ніж до дієти. Це вкрай важливий момент, який потрібно розуміти.

Ось чому найсуворіші дієти — це провальний шлях схуднення. Тобто спочатку людина фанатично голодує, потім фанатично переїдає.

Якщо ж людина набирає кілограми, концентрація гормону падає. Ця робота речовини говорить про те, що елемент служить певним регулятором, що керує енерговитратами організму.

ДЕНЬ-НІЧ. Вчені довели, що рівень гормону голоду залежить не тільки від енергії. Виробництво речовини стимулюється під циркадними коливаннями, циклічними процесами, пов’язаними зі зміною ночі і дня. Наприклад, у людей худорлявої статури обсяг гормону підвищується вночі при світлі. А в іншому випадку, синтез речовини припиняється.

ХВОРОБИ І НЕДОСИП. Також дослідження показали, що показники речовини підвищуються при хронічному недосипу. Ще однією з причин великої концентрації елемента є хвороба – синдром Прадера-Віллі. Захворювання полягає у надмірному збільшенні апетиту і здатне привести до ожиріння.

Максимально великий обсяг греліну спостерігається у людей, які страждають виснаженням і анорексією. Також таку ситуацію можна побачити у випадках онкозахворювань, коли організм хворого дуже виснажений.

Корисні якості

Речовина виконує кілька функцій в організмі:

Бере участь в стимуляції соматотропіну;
Може регулювати апетит;
Нормалізує тиск, розширюючи судини;
Координує процеси в ШКТ;
Впливає на процес обміну ліпідів і глюкози;
Допомагає керувати сном;
Бере участь у процесах імунітету.

Рецептори речовини також знаходяться на сердечному мускулі. Тому речовина прямо впливає на процеси роботи серця. Таким чином элемент:

Збільшує скоротливу активність міокарда;
Зменшує опір судин і знижує клітинний апоптоз (розпад клітини).

Грелін та інтелект

Цікаві дослідження провели фахівці з Оксфордського університету. Випробуваними виявилися 11 000 дітей віком від народження до 15 років.

За даними експерименту довели, що діти виростали більш розвинені інтелектуально, коли харчувалися не по режиму. Діти володіли високим рівнем концентрації гормону, так як приймали їжу тоді, коли самі починали відчувати почуття голоду.

Елемент позитивно впливає на пам’ять і посилює інформаційне сприйняття.

Речовина допомагає впоратися з депресіями і стресовими ситуації. Вчені висувають гіпотезу, що речовина захищає від тривожності і заспокоює нервові клітини.

Гормон також сприяє виробленню ДОФАМІНУ (гормон задоволення, являється частиною системи заохочення нашого мозку).

Ситний сніданок

Університет Пенсільванії провів дослідження, що показали: у дітей, які добре снідають, показник інтелекту вищий на відміну від дітей, які пропускають ранковий прийом їжі. Експеримент був проведений в Китаї і брали участь у ньому більше 2000 дітей шестирічного віку.

Вчені з’ясували, що діти, які снідають не систематично, розвиваються гірше: мовленнєві навички відстають, також у них спостерігався низький рівень працездатності, а їх рівень IQ виявився нижче однолітків майже на 5 балів. Тому дуже важливо, щоб дитина зранку добре і щільно поснідала. Це визначає її самопочуття на весь день.

Та й усім нам сніданок найбільш важливий. Про це ми чуємо вже дуже давно і багато досліджень підтверджують важливість «ранкової заправки». Так що не пропустіть його!

10 порад для нормалізації балансу греліну і лептину

Для гарного самопочуття потрібно, щоб грелін і лептин були в балансі. Як зменшити і чому, і як збільшити рівень гормонів в організмі — про все це нижче.

1) ЧАСТОТА ЖИВЛЕННЯ І РОЗМІР ПОРЦІЇ. Порожній шлунок сигналізує про відчуття голоду в мозок. Чим довше у вас перерва між прийомами їжі, тим більше йде вироблення гормону. Тому важливо їсти частіше і з інтервалом не більше 3-х годин.

Порції слід зменшити, таким чином можна зменшити і розмір шлунка. Що в майбутньому вплине на ваш апетит, і ви вже чисто фізично не зможете з’їсти більше, ніж належить.

2) ТРИВАЛЕ ЗАПОВНЕННЯ ШЛУНКА. Бажано харчуватися продуктами, які на тривалий час заповнять шлунок і додадуть відчуття ситості: продукція з високою концентрацією клітковини.

Слід уникати продуктів з білої муки: торти, печиво, кекси, макаронні вироби. Такі «ласощі» здатні розтягувати шлунок, але залишають гормон на тому ж рівні.

3) ПРОБІОТИКИ. Відновити норму гормональних речовин в організмі допомагають пробіотики. До них відносяться йогурти, наприклад або кефір.

4) ОМЕГА-3. Маленькі горішки містять омега 3, який в поєднанні з елементом лептину відмінно може пригнічувати апетит. Крім того, він стимулює холецистокінін, гормон, який регулює харчову поведінку організму, також викликаючи відчуття ситості.

Ще жири Омега 3 містяться в таких продуктах:

Риб’ячий жир;
Насіння чіа;
Лляне масло;
Капуста.

5) ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ. Цей напій містить антиоксидант, який допомагає у виробництві холецистокініну і зменшує апетит.

6) ОБМЕЖЕННЯ ФРУКТОЗИ. Помилкою є думка, що якщо замінити цукор на фруктозу, можна швидко схуднути. Насправді вона викликає сильне почуття голоду, а це виділяє грелін. Фруктоза уповільнює процес вироблення лептину, таким чином зникає відчуття ситості.

Фруктозу можна знайти в соку, газованих напоях, енергетиках.

7) ОБМЕЖЕННЯ ЖИРНОЇ ЇЖІ. Концентрація греліну збільшиться, якщо у вашому раціоні є багато жирної їжі.

Введіть у свій раціон нежирні види м’яса: курку, індичку. Зменшіть кількість жирних молочних продуктів: молоко, вершки, сметана. Більше вживайте сир.

8) ВПЛИВ СТРЕСУ. Коли організм піддається стресу, він виробляє кортизол, речовина-регулятор вуглеводного обміну, яка також стимулює бажання вживати жирну їжу.

9) ЗДОРОВИЙ СОН. Хронічно недосип призводить до підвищення елементів греліну і зменшення лептину. Це одна з основних причин, чому люди з нездоровим сном більше схильні до ожиріння.

10) ТРЕНУВАННЯ. Аеробні та силові вправи стимулюють вироблення лептину.

Амбулаторія 1
Адреса: пр-т Богоявленський 340/2
Реєстратура: 067 807 37 61; 640816

Амбулаторія 2
Адреса: вул. Металургів 8
Реєстратура: 067 807 37 82 або 646169

Амбулаторія 3
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 91 або 641256

Амбулаторія 4
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 92 або 641256

Графік роботи амбулаторій Пн-Пт з 08.00 до 20.00
Черговий лікар
Сб-Нд 08.00-15.00 за адресою пр-т Корабелів, 12 (СА №3),
Сб-Нд 15:00 - 20:00 черговий медичний працівник

Приймальня директора (0512) 64-13-61
Електронна пошта: cpmsd7_office@ukr.net
Працюємо Пн - Пт з 08.00 до 16.30

Проїзд – маршрутне таксі №50, №52, №53, №91, №1, №12, №17, №18, №32, №77, №5
Маршрут на карті: пр-т Богоявленський, 340/2, Корабельний р-н, м. Миколаїв, 54051