Яку загрозу для нашого організму може нести в собі їжа

Яку загрозу для нашого організму може нести в собі їжа

Загроза номер один – всім добре відома – це «несвіжі» харчові продукти. Споживання їх може викликати харчові токсикоінфекції.

Збудником харчової інфекції можуть бути мікроорганізми різних родів: Staphylococcusaureus, Proteusvulgaris, Bacilluscereus, Clostridiumperfringens, Clostridiumdifficile, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia, Enterococcus та ін. Ці бактерії дуже поширені в природі, переважно вони мешкають у кишечнику здорової людини. Але отруєння викликають не самі мікроорганізми, а токсичні продукти їх життєдіяльності – ентеротоксини.  Іноді їжа на вигляд, запах та смак не викликає жодної підозри. Продукти ризику – молоко, молочні вироби, рибні консерви в олії, м’ясні, овочеві страви та кондитерські вироби, які містять крем (торти та тістечка). Отруєння починається раптово, найчастіше з нудоти, багаторазового блювання та рідкого стільця від кількох до 10 разів на добу і більше. Іноді трапляється біль у животі, підвищення температури тіла до 38-39°С, головний біль, слабкість, озноб.

Уникнути таких отруєнь досить просто. Дотримання правил особистої гігієни, увага до терміну та умов зберігання харчових продуктів, кип’ятіння молока та виробів з нього, термічна кулінарна обробка їжі – значно зменшує ризик харчових токсикоінфекцій.

Загроза  номер  два – харчова алергія – підвищена  чутливість  організму  до  деяких продуктів харчування. В  наш  час  дуже  зросла  кількість  алергій. Найчастіше  її   викликають  молоко, яйця, риба, цитрусові, горіхи. Алергічна  реакція  може   розвинутись  дуже  швидко  після  вживання  таких  продуктів, можливі  нудота, блювання, кишкові  розлади. Часто  виникає  кропив’янка, свербіж  шкіри, нежить, чхання, можливі  напади  бронхіальної  астми, мігрень. Якщо  ознаки  алергії  повторюються, треба   проаналізувати  свій  раціон, звернутися  до  лікаря  алерголога  для  обстеження на алергени. Виявлені алергени  виключають із раціону.

Загроза  номер  три – харчові  домішки – емульгатори, консерванти, барвники, харчові  кислоти. Вони   роблять вигляд  продукту  яскравим, запах – апетитним, подовжують  термін  зберігання  виробів. Індекс  Е – це  міжнародне  маркування  харчових  домішок. Тризначне  число  означає, до  якої  групи  відноситься  та  чи  інша  домішка. Код, що  починається  з:

  • 1- означає  барвники,
  • 2 – консерванти,
  • 3 – анти окисники, попереджуючі  псування  продукту,
  • 4 – стабілізатори  для зберігання  консистенції,
  • 5 – емульгатори, що підтримують  структуру,
  • 6 – підсилювачі  смаку.

Домішки  можуть  бути  як  хімічними, так і  натуральними – сіль  та  сода  теж  мають  свої  номери. Звичайно,  всі  домішки  проходять  експертизу, дозволену  кількість  домішок, що  не  викликає  наслідків  для  здоров’я, вираховують  на  підставі   експериментів  над  тваринами. Однак   індивідуальна  переносимість   при  цьому  не  враховується.

Найбільш  поширені :

  • Е  220 – двоокис сірки. Штучний  консервант, що можна  зустріти  у  склади  вин, сухофруктів, знижує  засвоєння  вітаміну  В12, може  приводити  до  головного  болю.
  • Е 621 – глутамат  натрію. Його  ще  називають  підсилювачем  смаку, він  діє  на  наші  смакові   рецептори, стимулюючи  їх, підвищує  апетит, формує  залежність  до  окремих  продуктів. При  систематичному  вживанні  продуктів  із  Е 621 може  виникати  головний  біль, тахікардія, гіперемія  обличчя  та  шиї, слабкість.
  • Е 338 – ортофосфорна  кислота, входить  до  складу  солодких  газованих  напоїв, підвищує  кислотність  шлунку,  порушує  зубну  емаль, виводить  кальцій  із  кісток.
  • Е  210 – бензойна  кислота, використовується  у  рибних  консервах, для  пивоваріння, при  приготуванні  фруктових консервів, безалкогольних  напоїв. Разом  з  аскорбіновою  кислотою  утворює  канцероген – бензол, тому  краще  не  вживати  напої, де  є ці  речовини  у  складі  продукту.
  • Е 132 – індигокармін – синтетичний  харчовий  барвник. Провокує  алергічні  реакції – кропив’янку, напади  задухи .

Тож  варто  уважно  читати  склад  продукту   на  упаковці, аби  уникнути  контакту  із  шкідливими   домішками, особливо  при  придбанні  продуктів  для  дитячого  харчування.

Загроза  номер  чотири – отруйні  гриби, від яких щороку  страждає  чимало людей  через  необізнаність, коли  їх  вживають у їжу  помилково  під  виглядом  їстівних,  або  через  накопичення  в  умовно-їстівних  грибах  важких  металів, хімікатів  через  забруднені  землі. На  жаль, отруїтись  можна  і  овочами, якщо  під  час  їх  вирощування  в  грунт  вносили  багато  хімічних  добрив, пестицидів, гербіцидів, не  дотримуючись  нормативів.

Отже, треба  уважно  відноситись  до  того, що  ми  їмо, бо від  цього  залежить наше  здоров’я і здоров’я наших  дітей.

Бережіть себе, обирайте якісні та корисні продукти та напої, будьте здорові!!!

Амбулаторія 1
Адреса: пр-т Богоявленський 340/2
Реєстратура: 067 807 37 61; 640816

Амбулаторія 2
Адреса: вул. Металургів 8
Реєстратура: 067 807 37 82 або 646169

Амбулаторія 3
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 91 або 641256

Амбулаторія 4
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 92 або 641256

Графік роботи амбулаторій Пн-Пт з 08.00 до 20.00
Черговий лікар
Сб-Нд 08.00-15.00 за адресою пр-т Корабелів, 12 (СА №3),
Сб-Нд 15:00 - 20:00 черговий медичний працівник

Приймальня директора (0512) 64-13-61
Електронна пошта: cpmsd7_office@ukr.net
Працюємо Пн - Пт з 08.00 до 16.30

Проїзд – маршрутне таксі №50, №52, №53, №91, №1, №12, №17, №18, №32, №77, №5
Маршрут на карті: пр-т Богоявленський, 340/2, Корабельний р-н, м. Миколаїв, 54051