Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

 Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щороку в українських лікарнях іде боротьба за життя людей, які вживають небезпечні дикорослі гриби.

За повідомленням МОЗ України, аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки, особливо, якщо це дуже молоді плодові тіла без характерних морфологічних ознак. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж автодоріг. Саме їстивні гриби стають причиною масових отруєнь у південних регіонах України (адже бліда поганка на півдні країни не росте). Немало випадків, коли хворі потрап­ляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Будьте уважні та обережні, бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких!!!