Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку

Літо – чудова пора відпочинку і бурхливого розвитку всього живого. Але це ще й сезон харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

Проте, їх можна уникнути, якщо дотримуватись простих гігієнічних правил.

До гострих кишкових інфекцій зараховують холеру, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерію, сальмонельози, ентероколіти та інші. Люди “з’їдають” небезпечні бактерії разом із харчами і водою. У воду збудники хвороб потрапляють, як правило, з калом, сечею та блювотними масами хворих та бактеріоносіїв. При нинішньому недбалому ставленні до довкілля від зараження не застрахований ніхто.

Потрапивши до їжі, хвороботворні бактерії дуже швидко розмножуються. Багато з них виділяють отруйні продукти життєдіяльності. Ці продукти життєдіяльності, або ж токсини, діють на нервові центри кишківника, що призводить до виділення в нього невластивої йому рідини. Бактерії, потрапляючи на слизову оболонку кишківника, активно розмножуються і викликають запалення та ерозію тканин. Від цього підвищується температура та виникає блювота.

Дизентерія. Збудники дизентерії найчастіше потрапляють до організму з водою, зараженими харчовими продуктами і вражають слизові оболонки товстого кишківника. Вони можуть довго зберігатися у різноманітних харчових продуктах. Продукти, які не піддають термічній обробці: сире молоко, різноманітні салати, паштети, овочі, фрукти, – можуть у випадку їх зараження ставати причиною захворювання великої кількості людей. Можна заразитись від хворої людини під час догляду за нею якщо порушувати правила особистої гігієни-через посуд, рушники, дверні ручки і тому подібне.
Симптоми: слабкість, озноб, нудота, іноді блювота, нападоподібні болі в животі, пронос з слизом і кров’ю. При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікаря.

Ботулізм. Збудники ботулізму, широко розповсюджені у природі. Тому всі продукти, які забруднені землею, можуть їх містити.
Палички ботулізму активно розмножуючись без доступу кисню у рибних, м’ясних, грибних, овочевих консервах, великих шматках риби і м’яса. Потрапляючи до організму людини, отрута вражає центральну нервову систему, викликає параліч гладкої мускулатури, порушується зір – з’являється косоокість, зіниці розширені, при чому, як правило, одна більша за іншу, змінюється і слабне голос. Далі – сліпота або смерть. Хворий потребує негайної госпіталізації.

Стафілококовий токсикоз. Стафілококи розмножуються швидко, а токсини, які вони виділяють, настільки сильні, що інкубаційний період триває від півгодини до 2-х діб. Ці бактерії полюбляють середовища, багаті на цукор, тому ними, як правило, заражаються, вживши неякісну кондитерську продукцію, компоти та інші солодкі напої, в яких вміст цукру у водній фазі менше 60 %.
При захворюванні температура залишається нормальною чи субфібрильною (37,1-37,2градуса), проте є напади ріжучого болю у ділянці шлунка, слабкість, блідість шкіри, зневоднення.

Сальмонельоз. Збудники цієї хвороби потрапляють до організму людини з м’яса та яєць домашньої птиці, особливо качок. Сальмонели також вражають слизову кишківника. Інкубаційний період — від десяти годин до кількох діб.
Хвороба має багато форм від безсимптомних до важких. Здебільшого симптомами є сильна блювота, запаморочення, головний біль, здуття живота, пронос.

Черевний тиф. Збудники цієї хвороби – з родини сальмонел. Заразитись можна від хворої людини або бактеріоносія. Збудники передаються водним, харчовим, контактно-побутовим шляхами передачі. Активними перенощиками є мухи. Черевнотифозна паличка може зберігати життєздатність до п’яти місяців у ґрунті і до місяця – у людських випорожненнях. Інкубаційний період – 10-14 днів.
Хвороба розвивається поступово: погіршується самопочуття, зникає апетит і сон. Шкіра на обличчі стає дуже блідою, на язику з’являється сірий наліт, а на тілі – розеоли (утворення діаметром 2-3 мм рожевого кольору). Хворобою уражуються тонкий кишківник, печінка, лімфатична система, селезінка і кістковий мозок й інші органи.
Холера. Збудник-холерний вібріон. Холерні вібріони починають активно розмножуватися у воді при температурі 17 градусів і вище, але можуть і зимувати під льодом. До їжі збудник може потрапити із зараженої води, а до води – з калових чи блювотних мас хворого. Холерний вібріон одразу гине при кип’ятінні, при температурі 50 градусів – за 30 хвилин.

Щоб не захворіти на кишкові заразні інфекції, не зазнати харчового отруєння і не допустити їх поширення, обов’язково:

  • мийте руки з милом перед їжею, після відвідування вбиральні, повернення додому;
  • ретельно мийте у проточній воді овочі, фрукти, зелень. Ошпарюйте їх кип’ятком;
  • дошки для різання, ножі, кухонні столи та інші предмети після нарізування сирих продуктів, особливо м’яса, ретельно вимивайте з питною содою і щіткою;
  • кип’ятіть молоко;
  • при купівлі продуктів, які швидко псуються, звертайте увагу на терміни їх придатності і умови зберігання;
  • не економте на власному здоров’ї: не вживайте продукти, доброякісність яких викликає у вас сумніви;
  • продукти, які швидко псуються, зберігайте при температурі не вище 6 градусів, дотримуйтесь термінів їх зберігання. Сирі продукти і готові страви зберігайте в холодильнику окремо;
  • вживайте тільки свіжоприготовлені салати;
  • не вживайте у теплий період року кондитерські вироби з кремом;
  • не беріть у дорогу продукти, які швидко псуються і потребують зберігання при низькій температурі;
  • всі харчові продукти захищайте від мух;
  • не пийте сиру воду з відкритих водойм і ненадійних джерел водопостачання;
  • не удобрюйте городи людськими випорожненнями! Закопуйте їх, зокрема, справляючи потребу під час перебування у природному середовищі;
  • якщо з’явилися симптоми хвороби, то негайно викличте лікаря;
  • до приходу лікаря промийте шлунок. Для цього випийте 5-6 склянок кип’яченої води і натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Після цього випийте 4-5 таблеток активованого вугілля. Пийте багато кип’яченої води.

Бережіть себе та будьте здорові!

Амбулаторія 1
Адреса: пр-т Богоявленський 340/2
Реєстратура: 067 807 37 61; 640816

Амбулаторія 2
Адреса: вул. Металургів 8
Реєстратура: 067 807 37 82 або 646169

Амбулаторія 3
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 91 або 641256

Амбулаторія 4
Адреса: пр-т Корабелів 12
Реєстратура: 067 807 37 92 або 641256

Графік роботи амбулаторій Пн-Пт з 08.00 до 20.00
Черговий лікар
Сб-Нд 08.00-15.00 за адресою пр-т Корабелів, 12 (СА №3),
Сб-Нд 15:00 - 20:00 черговий медичний працівник

Приймальня директора (0512) 64-13-61
Електронна пошта: cpmsd7_office@ukr.net
Працюємо Пн - Пт з 08.00 до 16.30

Проїзд – маршрутне таксі №50, №52, №53, №91, №1, №12, №17, №18, №32, №77, №5
Маршрут на карті: пр-т Богоявленський, 340/2, Корабельний р-н, м. Миколаїв, 54051